Avantajele plantelor de interior
Uneori ai impresia că ceva lipsește casei tale, că are nevoie de o pată de culoare, de un element care să anime atmosfera. Nimic pretențios, dar ceva care să te inspire, să te încarce cu energie, să simți că a avut un aport benefic, pozitiv!
Plantele au această super-putere! Ele pot înfrumuseța și decora o cameră prin simpla prezență, unde mai pui faptul că vin și cu multiple beneficii! Conform studiilor NASA, există o serie de plante de interior care ajută la purificarea aerului. Dacă ne raportăm la ce spun cei mai experimentați în domeniul horticol, atunci putem spune că plantele cresc nivelul de fericire, ele influențând într-un mod pozitiv starea de spirit!
În plus, dacă alegi să îngrijești plantele, activitatea în sine te va ajuta să te relaxezi, limpezindu-ți gândurile, luptând cu anxietatea și cu stresul cotidian! Vei atrage energia pozitivă și îți vei stimula simțurile reușind să îți îmbunătățești abilitatea de concentrare!
În toți acești ani de lucru cu plantele, am învățat că natura e de neînlocuit și că trebuie să o aducem cât mai aproape de noi! Plantele creează o barieră împotriva poluării fonice, motiv pentru care și noi am recomandat și am amenajat spații verzi exterioare în zonele urbane pentru a reduce nivelul zgomotelor din jur!
Un nou locatar… sau mai bine nu?
O să reziste? Oare mă voi descurca cu îngrijirea? Nu, mi-e teamă că nu mă pricep la flori și plante și voi suferi văzându-le uscate…
Știu, uneori te gândești că a avea o plantă în casă e ca și cum ai avea un nou-născut în viața ta – că va trebui să îi cânți, să o plimbi, să o hrănești foarte des și tu nu ai timp pentru asta! Dar crede-mă, nu e așa de greu și, de îndată ce te vei obișnui cu ideea, vei vedea că nu aveai nevoie de două masterate și cursuri de prim-ajutor pentru plante!
Tot ce trebuie să faci e să îți dorești o plantă în casă, fie ea verde sau cu flori. Apoi să o alegi pe cea care îți place și, apoi, nu te vei opri doar la una!
Ce spun când nu spun nimic?
Plantele sunt viață, ele simt asemenea oamenilor. Se bucură atunci când sunt îngrijite și primesc un minimum de atenție, sunt triste și abătute atunci când le neglijăm. Trebuie doar să le ascultăm, să le privim cu atenție și să observăm schimbările!
Plantele nu ne pot vorbi, căci dacă ar face-o, ce bine ar fi!
Ele comunică cu noi prin frunze, prin flori, prin pământul care le hrănește, prin parfum. Și uneori plâng, suferă și strigă după un pic de ajutor!
Există studii care spun că plantele au propria lor viață secretă. Și că ele ne atrag, ele ne aleg, de fapt, nu noi! Dacă stai să te gândești, ai putea să îmi spui ce te-a făcut să alegi ultima plantă pe care ai adus-o acasă? Dacă, de fapt, ea te-a ales pe tine și te-a vrăjit cu farmecele ei?
Manualul de instrucțiuni spune…
Ca plantelor tale să le fie bine, trebuie să urmezi niște instrucțiuni simple, unele dintre ele sunt trecute pe eticheta sau pe ghiveciul plantei.
Udarea:
Plantele iubesc apa, unele mai mult, altele mai puțin.
De cantitatea de apă pe care o primesc depinde buna evoluție a acestora! Udarea din abundență și lipsa apei pot dăuna. În general, trebuie să fim atenți la tipul substratului vegetal și la lumină, la intensitatea acesteia.
Din primăvară până în toamnă, plantele se pot uda la 2- 3 zile, în funcție de cât de uscat e pământul. Toamna și iarna pot fi udate și o dată pe săptămână. Mare atenție la plantele care înfloresc, ele au nevoie de puțin mai multă apă, consumă mai multe resurse!
Temperatura optimă:
Plantele de apartament iubesc temperaturile constante! Nu le plac schimbările și sunt sensibile la curenții de aer! Ideal ar fi să menții temperatura constantă, iarna și toamna undeva la 20 de grade Celsius, primăvara și vara în jur de 23 de grade Celsius.
Lumina:
Când locuim la apartament, e dificil cu lumina naturală. Pervazurile sunt, adesea, prea mici, unele clădiri sunt foarte înalte și foarte apropiate iar lumina soarelui e la fel de rară precum cea mai prețioasă bijuterie!
Nu toate plantele iubesc lumina directă a soarelui însă majoritatea plantelor de apartament au nevoie de lumină pentru fotosinteză.
Fertilizare:
Atunci când aducem acasă o plantă, trebuie să îi acordăm puțin timp să se acomodeze. Și plantele se stresează, să știi!
Plantele pe care le găsești în comerț sunt, de obicei, produse în sere. Tot acolo sunt și crescute și îngrijite, până ajung în depozitele noastre pentru a fi procesate și apoi livrate la raft!
Odată ce planta dă semnale că s-a adaptat la noul mediu, o poți muta într-un alt ghiveci. Acum este momentul în care îi poți aduce un aport de minerale, pe care planta le absoarbe din sol prin rădăcini. Poți cumpăra un sac de pământ bogat în elemente nutritive și, periodic, să folosești fertilizant. Urmărește planta, vei știi când va avea nevoie de o nouă fertilizare.
În stadiul de creștere, din primăvară până în toamnă, plantele pot cere un aport de îngrășăminte.
Nu uita că fertilizarea se face doar în perioada de creștere, nu și când planta se află în repaus. Udă pământul din ghiveci când fertilizezi, pentru ca planta să poată absorbi cât mai rapid și mai eficient! Fertilizează doar plantele sănătoase și folosește fertilizant pentru plantele de apartament, căci ele conțin toate elementele esențiale creșterii și dezvoltării – potasiu, azot și fosfor!
Aceasta a fost o scurtă introducere în lumea plantelor. Te așteptăm pe blog în perioada următoare, promitem să venim și cu informații prețioase, direct de la inginerul nostru horticultor.
Ne poți urmări activitatea atât pe Instagram cât și pe Facebook, poți viziona tutorialele disponibile pe canalul nostru de Youtube sau poți fii la curent cu informații și noutăți pe Linked-IN.
Zile înfloritoare să ai!
Semnat, Andreea S. !