Toamna este anotimpul minunat în care natura își schimbă haina, copacii își pierd frunzele, peisajul devine un tablou pictat în culori pământii, portocalii și nuanțe ruginii.

Sezonul aceasta am ales să extindem gama de produse pe care o oferim partenerilor noștri prin adăugarea de bulbi de toamnă, pentru ca grădinile să fie pline de flori în primăvară!

Dacă ai grădină, plantează-i direct în locul unde vei vrea să înflorească la primăvară! Dacă stai la apartament, poți planta bulbii în jardiniere pe care le poți ține pe balcon!

Gama de bulbi de toamnă pe care o oferim partenerilor noștri este formată din Crocus (Brândușe de primăvară), Anemone, Tulipa (Lalele), Hyacinthus (Zambile), Narcissus (Narcise), Lilium (Crini), Iris (Iriși), Freesia (Frezii) și Frittilaria, ambalate atât individual, pe sortiment, cât și în mixuri din mai multe sortimente sau culori.

Care este momentul propice plantării bulbilor de toamnă?

Perioada optimă de plantare a bulbilor de toamnă este cuprinsă între lunile septembrie și decembrie, când încă nu a dat înghețul! Ca să înflorească în primăvară, bulbii de toamnă trebuie să treacă printr-o perioadă de frig, chiar și îngheț. Ai crede că-s tare sensibili, însă ei suportă mai bine frigul decât căldura!

Cum pregătești terenul pentru plantarea bulbilor?

Nu e deloc complicat, tot ce trebuie să faci e să realizezi niște gropi de diferite adâncimi, în funcție de bulbii pe care îi plantezi și de florile pe care le cultivi.

Plantarea propriu-zisă

Plantele au nevoi diferite când vine vorba despre sol, adâncime, distanța față de celelalte flori și modul de îngrijire. Hai să vedem specificul fiecărei plante, vrei?

CROCUSUL sau cum o știm noi, brândușa, poate fi plantată până în noiembrie, într-un sol drenat și afânat, la o adâncime de 7 cm și la o distanță de 7 cm sau mai mult de ceilalți bulbi. Planta va crește până la 12 cm înălțime!

ANEMONELE, plante perene ce mai sunt cunoscute și sub denumirea de Floarea Paștelui, pot fi plantate până în noiembrie – decembrie, într-un sol bine drenat, umed și bogat în substanțe nutritive. Se recomandă înmuierea bulbilor într-un vas cu apă călduță pentru a grăbi răsărirea. Adâncimea optimă este la 7 cm sub pământ, la o distanță de 7 cm de ceilalți bulbi!

TULIPA sau laleaua poate fi plantată până în luna decembrie, în zilele mângâiate de soare. Se plantează la o adâncime de 10 – 12 cm iar solul de la bază trebuie mărunțit. Păstrează o distanță de 10 – 15 cm între bulbi!

În cazul lalelelor, bulbii se vor scoate în primăvară, după ce planta devenită matură va avea frunzele uscate! Se curăță de resturile de pământ și se depozitează în pivniță sau într-un loc foarte bine aerisit, întunecos și răcoros!

HYACINTHUS sau zambilele sunt unele dintre cele mai iubite plante de primăvară. Se plantează cu vârful în sus, în locuri însorite, din a doua decadă a lui septembrie până în noiembrie inclusiv, la o adâncime de 10 – 12 cm, în funcție de mărimea bulbilor. Distanța dintre bulbi trebuie să fie de minimum 10 cm iar solul trebuie să fie bine afânat! Poți așeza un strat de nisip pe fundul gropilor, ca să previi mucegăirea și îmbolnăvirea bulbilor! La început de iunie, când frunzele zambilelor se vor fi uscat, poți scoate bulbii din pământ și îi poți păstra 2 – 3 luni în pivniță sau într-un loc uscat, întunecos și răcoros!

NARCISELE pot fi plantate de la începutul toamnei, în locuri însorite sau parțial însorite. Iubesc solul bogat în nutrienți. Plantează-le la o adâncime de 10 cm și păstrează o distanță de 10 – 15 cm între bulbi!

LILIUM sau crinul se plantează și el în locuri însorite, din septembrie până în octombrie inclusiv! Substratul optim se recomandă să fie ușor, bine drenat și afânat, bogat în humus. Adâncimea optimă de plantare este de 10 – 15 cm și trebuie să păstrezi o distanță de 30 cm între bulbi!

IRISUL sau stânjenelul trebuie plantat la o adâncime de minimum 10 cm și la o distanță de 10 – 20 cm de ceilalți bulbi! Poți planta bulbii din septembrie până în decembrie, urmând ca în vară să scoți bulbii, să îi cureți de resturile de pământ și să îi depozitezi într-un loc răcoros și bine aerisit. Alege un loc însorit, căci nu îi place umbra!

FREZIA, vedeta parfumată a primăverii, are nevoie de un sol foarte bine drenat, mărunțit și udat înainte și după plantare. Iubește soarele și vei obține o înflorire bogată dacă alegi să plantezi bulbii în locuri însorite! Se plantează la o adâncime de 7 cm și trebuie să păstrezi o distanță de minimum 10 cm între bulbi!

FRITILLARIA mai este supranumită și laleaua împăratului. Florile sunt grupate asemenea unor clopoței și e cunoscut faptul că este una dintre puținele plante care alungă rozătoarele și cârtițele! Bulbii se plantează la o adâncime de 15 cm minimum și la o distanță de cel puțin 40 cm unii de alții! Vei fii uimit(ă) de talia ridicată a florilor, înălțându-se undeva între 60 și 90 cm.

Anul acesta, bulbii livrați de International Bloemen se găsesc în magazinele CORA și Carrefour HIPERMARKET din toată țara!

Acum că ai toate informațiile necesare ia mănușile de grădinărit, un plantator de bulbi, o stropitoare și hai la treabă! Spor la plantat îți dorim!

Te așteptăm pe blog și la următorul articol!

Andreea S.

Află primul cele mai noi oferte și noutăți din lumea minunată a florilor și plantelor
Stai Informat ! Abonează-te la noutăți
Mă abonez !
Cițește politica noastră de confidențialitate
Află primul cele mai noi oferte și noutăți din lumea minunată a florilor și plantelor
Stai Informat ! Abonează-te la noutăți
Mă abonez !
Cițește politica noastră de confidențialitate